Úřední šiml opět zařehtal

Znáte to, jednou za čas zařehtá úřední šiml. Loni to bylo okolo popelnic. Má sestra a její dva synové se dostali do „dluhů“. Neplatili totiž v Třebíči za popelnice. Proč taky, když bydlí v Margate v Anglii. Nic na plat, sestra měla stále trvalé bydliště v Třebíči, tak ho automaticky dostali i kluci. A kdo má trvalé bydliště, ten musí platit J
Dnes šiml opět zařehtal. Od července je třeba mít i pro novorozence pas, a tak jsme ho šli nechat vystavit. Patřičně vybaveni všemi doklady totožnosti a rodnými listy jsme dorazili na úřad. První věc, kterou dítě potřebuje ještě dřív než pas, je potvrzení o státním občanství. Pokud byste to nevěděli, rodný list čecha i cizince narozeného v ČR je totiž stejný. Proč se občanství nezapisuje do RL přímo je mi záhadou, protože obě věci má na starosti matrika.
Šli jsme tedy pro ono potvrzení a zjistili, že do roku 1953 bylo statní občanství udělováno na základě místa narození. Po roce 1953 na základě občanství rodičů. Pokud tedy chceme vystavit potvrzení o státním občanství pro Tádu, musíme doložit kompletní historii od roku 1953, jak jsme se k občanství dostali my. Jelikož naši rodičové jsou narozeni až po roce 1953, musíme prokázat, kde k občanství přišli oni. No není to krása? Pro vydání jednoho pasu je najednou potřeba projít údaje na sedmi rodných listech. Naštěstí spolu matriky komunikují a mohou si příslušné dokumenty vyžádat. Nicméně není to okamžitě.
Už se těším, co nás potká příště. V tomto státě se člověk opravdu nenudí.
PS: Zmiňoval jsem se o tom, že jsem kvůli jiné úpravě zákona musel nastoupit na jeden den na mateřskou?

Oblíbené příspěvky