Vesmír a internet

Jako malého kluka mne fascinovala nekonečnost vesmíru. Nekonečnost, která se navíc rozpíná všemi směry stejně rychle. Ale našel jsem si model s jednou dimenzí navíc, který mi vyhovuje (byť je hodně generalizovaný), a mohu teď klidně spát.

Pak je tu digitální vesmír. Ten jsme si vytvořili sami. Funguje přesně podle definovaných pravidel. A začíná bujet. Sociální sítě, cloudy, osobní i firemní stránky, eshopy... Od jistého okamžiku je jeho velikost tak obrovská, že většina lidí již nemá potuchy, jestli je to moc, nebo příšerně moc.

Na konci roku 2011 se objem dat na internetu odhadoval na 1,8 zettabyte. Jak velký počítač bych potřeboval a kolik by mne stál, abych si mohl uložit internet do roku 2011 k offline použití? Při použití 2TB disků za cca 2000 Kč o standardní 3,5 palcové velikosti to vychází zhruba následovně.

Počet 2TB disků v milionech kusů 537
Cena v miliardách Kč 1 074
Objem v tisících m3  209

Překvapilo mne, že to není až tak moc. Z českých firem by si na podobnou akci mohl s rozumným horizontem splatitelnosti troufnout třeba ČEZ (s čistým ziskem 40,8 miliard Kč v roce 2011 by na disky našetřil za něco málo přes 26 let). Kde disky uskladnit? Třeba na Strahov by se vešly. Celou plochu stadionu by pokryly do výšky zhruba 3,3 metru.

Objem dat ale stále narůstá. A upřímně, většinou je to smetí, které by bylo lepší smazat. Jenže kdo to rozhodne? Budeme dál utrácet zbytečné miliardy za elektřinu, suroviny na výrobu disků a výstavbu datových úložišť?

Třeba se objeví algoritmus, který oddělí zrno od plev a bude shromažďovat jen podstatné informace. A třeba lidé začnou chtít získávat pouze kvalitní informace. Pak by se mohl digitální vesmír začít smrskávat a osud nekvalitního webu by šel po spirále:
Není ve výsledcích - není návštěvnost - není zisk z reklamy či obchodu - není na provoz - maže se.
Postupem času by se digitální vesmír mohl v extrémním případě smrsknout do jediné podstatné superinformace.

A jsme zase u paralely s vesmírem. I tady jsou de facto dvě krajní možností – otevřený a uzavřený vesmír. Prozatím jdeme někde na tenké hranici mezi nekonečně řídkým vesmírem a jedním nekonečně hmotným bodem. Jsem docela zvědavý, jakou cestu mezi nekonečným smetištěm informací a superinformací si najde vesmír digitální.

Oblíbené příspěvky