Všichni na Mars. Jak rychle?

Nedávno jsem se dočetl, že existují plány (byť mlhavé a vzdálené) na kolonizaci Marsu. To už tu bylo mnohokrát, říkal jsem si. Co mne však zaujalo více, byla informace, že se již přihlásilo na 400 dobrovolníků, kteří by čtvrtou planetu sluneční soustavy rádi kolonizovali. A to navzdory faktu, že letenka by byla pouze jednosměrná a zpět již není návratu. Úvahy o tom, jaký typ lidí by rád navždy opustil rodnou Zemi (a to myslím zemi s velkým Z), vystřídaly úvahy na téma komunikace.
Jak daleko je to vlastně ze Země na Mars? Zrovna dnes je to něco okolo 2.38 AU (kdyby to někoho zajímalo víc, tak zde je vesmírná automapa). Ve vákuu tuto vzdálenost překoná světlo za cca 20 minut. I kdyby tedy existoval přenos dat mezi Zemí a Marsem rychlostí světla, na nějaké telefonovaní, či chatování to nevidím. Opět se tak lidé budou muset vrátit ke "klasické" poště a komunikaci udržovat offline.
Zajímavou otázkou by bylo třeba brouzdání po internetu. Možnost zálohovat si celý internet lokálně by bylo energeticky i datově velmi náročné, přistup online je zase spíš program na víkend než na pár minut (i kdyby to bylo "hned", tak se stránka načte za 40 minut).

Co s tím? Co když světlo není nejrychlejší? Svého času si lidé také mysleli, že nad poštovní holuby není.
Nebo co když existuje způsob, jak přenášet data na delší vzdálenosti za kratší dobu? Čistě selským rozumem bych řekl, že pokud nenajdeme něco rychlejšího než světlo, je to možné, pokud by se podařilo zakřivit prostor. Představte si list papíru, kde jsou nakresleny dva body vzdálené od sebe třeba 20 cm. Vhodným přeložením papíru se tyto body dostanou přes sebe a jejich vzdálenost je tak mnohonásobně menší. Pak by třeba rychlost světla asi mohla stačit:-)

Oblíbené příspěvky