S kočárkem po Praze

Nechtěl bych být odkázaný jen na výtahy. Obzvláště ne v Praze a v metru. Nejen, že na většině stanic, kde potřebuji vystoupit není bezbariérový výstup. I tam, kde je, to není žádný med, potože v polovině případů je pouze pro vozíčkáře s vlastním klíčem a kočárek s dítětem do nich nesmí.

A teď něco ze života. Jeli jsme cestu Vyšehrad - Vltavská a zpátky jsme museli na Karlák, takže Vltavská - Florenc - Karlovo náměstí. Z hlediska osazení výtahy jde o nadprůměrně vybavenou cestu :-)

Na Vyšehradě se lze do metra díky nástupišti v úrovni okolního terénu dostat bez problémů. Což se dá pochopit vzhledem k Jedličkově ústavu na Vyšehradě a velkému množství vozíčkářů, kteří tu žijí.

I na Vltavské je to v pohodě. Místo jedněch jezdících schodů je výtah. A dalším výtahem se dá poměrně snadno dostat na povrch. Takže cesta tam byla relativně bezproblémová. O to "zajímavější" byla cesta zpět.

Florenc je pro neznalého docela bludiště. Z "Céčka" se dá vyjet do podzemního vestibulu, kde je třeba najít další výtah. Marně jsme hledali výtah, kterým bychom se dostali na "Béčko". Tudu cesta nevede. Je třeba najít výtah nahoru na povrch a pak podejít magistrálu a kdesi v úkrytu za McDonaldem se ukrývá další výtah. Tímto jsme se dostali nad nástupiště "Béčka" a dalším výtahem přímo k metru. Na přestup je dobré si naplánovat dobře čtvrt hodiny.

A co Karlovo náměstí? To je pro změnu bariérové, takže výtahy zde nenaleznete. Na druhou stranu, cestování s kočárkem na jezdících schodech mi přišlo mnohem pohodlnější a hlavně rychlejší, než hledání skrytých úzkých a zaplivaných výtahů na Florenci.

Takže do budoucna, pokud se s kočárkem do těchto končin vypravím, výtahy nehledám a jedu po schodech.

Oblíbené příspěvky